Експeртно мнение

 

Д-р Иван Добринов, психиатър в ДПБ Раднево: „Горещо препоръчвам на много пациенти още по време на болничното лечение, а и след изписването да посещават сбирките на групите за взаимопомощ Анонимни алкохолици”.

Д-р Фостър Кенеди, невролог: „Нашето съсловие трябва да приеме положително това мощно терапевтично средство. Ако не го направим, ще бъдем осъдени на емоционална стерилност и загуба на вярата, която е в състояние да премести планини и без която медицината остава безпомощна.”

Д-р Бауер: „Анонимни Алкохолици не са кръстоносци; те не са и общество на въздържатели. Те знаят, че никога не бива да пият. Помагат на други със сходни проблеми. В такава атмосфера алкохоликът често преодолява прекомерното съсредоточаване върху самия себе си. Учейки се да зависи от по-висша сила и ангажирайки се в работа с други алкохолици, той остава трезвен ден след ден..”

Д-р Силкуърт: „Ако мислите, че за психиатри, които ръководят болница за алкохолици, сме прекалено сантиментални, застанете до нас за известно време на огневата линия и вижте трагедиите, отчаяните съпруги, малките деца; нека решаването на тези проблеми се превърне в част от ежедневната ви работа и дори в част от съня ви; тогава и най-циничните няма да се учудват защо сме възприели и подкрепяме това движение.”

 

Факти

 

  • Световната Здравна Организация (СЗО), е вписала алкохолизма в класификатора с болестите още през 1951 г.
  • Почти 90 % от хората употребяват алкохол, а между 4 и 7 % от тях се пристрастяват към него, т.е. стават алкохолици.
  • В България алкохолно зависимите са 5% от населението, а злоупотребяващите достигат 40%.
  • По данни на Националния фокусен център за наркотици и наркомании от 2007 г. около 1 000 000 лица имат проблеми с употребата на алкохол, в т. ч. около 200 000 са със симптоми на алкохолна зависимост.
  • В САЩ болните от алкохолизъм са над 15 милиона.
  • Злоупотребата с алкохол като причина за смърт е на трето място след сърдечно-съдовите заболявания и злокачествените образувания (по данни на С. А. Левертов).
  • Алкохолът е в основата на повече от 50% от фаталните ПТП и е причина за над 60% от тежките престъпления (убийства, побои, изнасилвания).
  • Всяка година над 2000 семейства у нас престават да съществуват поради системно пиянство.

Другите за нас

През 1951 г. наградата Ласкер бе присъдена на Анонимни алкохолици:

„Американската асоциация по здравеопазване присъжда наградата Ласкер за 1951 г. на Анонимни алкохолици като признание за уникалния и много успешен подход към този вечен здравен и социален проблем, алкохолизма. С приемането на алкохолизма като заболяване се изтрива позорният социален белег, свързан с това състояние. Историците може би един ден ще признаят, че АА са открили нов инструмент за социалната инициатива, ново лечение, основано на сродството в общото страдание – лечение, което крие огромни възможности за хилядите други злочестия на човечеството”.

***

„ Смятам, че най-великото събитие на XX век се е състояло в Акрон, щата Охайо, на 10 юни 1935 г., когато Бил У. и д-р Боб организират първото събиране на АА.”

Д-р Морган Скот Пек,

„Изкуството да бъдеш Бог”

 

                                                                           ***

„Какъв е основният принос на Америка към световната култура? Много от вас биха отвърнали: джазът. Аз съм страстен любител на джаза, но ще отвърна другояче: движението Анонимни алкохолици.”

Кърт Вонегът,

„Съдби, по-лоши от смъртта“

 

Българските лекари за АА

 

Огромна е ползата от групите на „Анонимни алкохолици“ в България. Това заяви д-р Цветослава Гълъбова, директор на Държавна психиатрична болница „Св. Иван Рилски“ след тричасова среща между лекари от водещи болнични заведения и представители на „Анонимни алкохолици“, която се проведе снощи в София.

След изписване от психиатричните отделения, пациентите ни с алкохолна зависимост най-често отново се връщат към злоупотреба, защото попадат в същата среда и защото алкохолизмът е хронично заболяване. Те могат да поддържат трезвостта си и да продължат възстановяването си в групите за взаимопомощ на „Анонимни алкохолици“, потвърдиха единодушно експертите, лекуващи зависимости. Удивен съм да видя на едно място толкова алкохолици с дълга трезвост по 4, 7, 10, 15, 24 години, защото при нас в отделенията алкохолно зависимите се връщат с рецидив след около няколко месеца до една година за ново лечение, заяви Красимир Костадинов, психиатър във Военна болница.

На фона на тази всеобща деструкция на обществото и влошените междуличностни отношения, групите на „Анонимни алкохолици“ са нещо човешко и топло, което работи. Убедена съм в ползата от работата на тази алтруистична общност. Това пък заяви доц. Соня Тотева, дългогодишен директор на Националния център по наркомании и съосновател на АА в България през 1989 г.

В другите държави лечението от алкохолизма е държавна политика, при извършено престъпление в пияно състояние на нарушителя се предлага или да влезе в затвора, или да посещава сбирки на „Анонимни алкохолици“, това припомни д-р Владимир Николов, директор на Националния център по наркомании. Вече от няколко години в Държавна болница за активно лечение на наркомании и алкохолизъм в Суходол редовно се провеждат сбирки на „Анонимни алкохолици“ и „Анонимни наркозависими“ и ние работим с тези хора заедно в помощ на пациентите, допълни Николов.

У нас няма разбиране, че зависимите имат нужда от нормални клиники. В момента те са принудени да се лекуват в психиатриите, тъй като в международния класификатор на болестите на СЗО алкохолизмът е психиатрично заболяване, уточни д-р Гълъбова. По проблема с болничното лечение на хора със зависимости не се прави нищо, каза тя. Според нея делирите при алкохолно зависимите с остра интоксикация трябва да се лекуват в звената за интезивни грижи, а не в психиатриите, където няма никакви условия за това. Заради тоталния отказ на екипите да приемат за лечение алкохолик в тежко състояние, в България смъртността при делир е 20%, допълни д-р Гълъбова.

Лекарите, присъствали на срещата с представители на „Анонимни алкохолици“ снощи, са убедени, че общността АА е една от най-добрите поддържащи терапии при алкохолизъм и се ангажираха да информират своите колеги за дейността на движението, както и да проучат възможностите за провеждане на сбирки с лежащоболни пациенти по места. Такива сбирки се провеждат вече в 5 от общо 12-те психиатрии, в които има алкохолно зависими. Това се случва в психиатричните отделения на болниците в Раднево, Кърджали, Враца, София и други.

Ние, от „Анонимни алкохолици”, дължим живота си на отдадеността и професионализма на лекарите, заяви Тони П. Той припомни, че принос във възникването на общността през 1935 г. на САЩ има и д-р Карл Юнг, който е водил кореспонденция с основателя на движението АА – Бил Уилсън. Двамата достигат до прозрението, че за справяне с болестта алкохолизъм е жизненоважен и духовният опит. С консенсус от 2016 г. Световната здравна организация препоръчва на лекарите да включат към био-психо-социо модела за лечение на алкохолизъм и определението спиричуъл /Spiritual – духовен/, уточни д-р. Николов.  Ние сме благодарни и дължим нашата 12-стъпкова програма и нашия живот на лекари. Лекарите ми спасиха тялото в многобройните ми влизания в болница за детокс след запой, а „Анонимни алкохолици“ ми спасиха душата, разказа Таня С., без рецидив от 9 години.