Имате ли проблем с алкохола?

  1. Решавали ли сте някога да спрете да пиете за седмица например, но сте успявали да устоите на алкохола само няколко дни?

Повечето от нас, хората от АА, сме давали обещания пред себе си и семействата си. Не бяхме ги спазили. Затова се обърнахме към АА. И тук ни посъветваха: „Опитай да не пиеш само днес.“ (Ако днес не пиеш, днес няма да си пиян.)

  1. Ядосвате ли се на хора, който Ви броят чашките? Иска ли Ви се да престанат да Ви нареждат какво да правите?

В АА никой никому не нарежда какво да прави. Говорим си просто за прекаленото ни пиене, че това ни създава проблеми и как можем да спрем. Ще се радваме, ако можем да помогнем и на Вас, стига само да пожелаете това.

  1. Преминавали ли сте от един вид алкохол към друг с надеждата, че това ще предотварти напиването?

Ние опитахме всичко възможно. Разреждахме пиенето си или просто минавахме на бира, или пихме коктейли, пиехме само в почивните дни, опитвахме всякакви хитрини, но винаги, когато в това, което пиехме имаше алкохол, се напивахме.

  1. Напоследък, когато станете от сън, чувствате ли нужда от глътка алкохол?

Необходима ли Ви е глътка алкохол за смелост или за да потиснете чувството си за тревога? Това е сигурен знак, че не пиете „само за компания“

  1. Завиждате ли на хора, които пият без алкохолът да им създава проблеми?

По един или друг повод повечето от нас са се чудили защо не сме като другите, които сами решават да поемат или оставят чашата.

  1. През последната година, имали ли сте проблеми с пиенето?

Честно! Лекарите казват, че, ако имате проблем с алкохола и продължавате да пиете, то той ще се задълбочава. Евентуално ще умрете, или до края на живота си ще се озовете в психиaтрично заведение. Вашата единствена надежда е изобщо да спрете да пиете.

  1. Вашето пиене създавало ли Ви е проблеми у дома?

Преди да дойдем в АА, повечето от нас твърдяха, че хората или проблемите са ни накарали да пием. Не съзнавахме факта, че пиенето правеше всичко по-лошо. Пиенето никъде и никога не решава проблемите ни.

  1. Стараете ли се, когато сте на гости, да си осигурите „допълнително“, защото предлаганото количество не Ви е достатъчно?

Повечето от нас бяха свикнали да сръбват „по малко“ още преди да излязат от дома. А когато сервирането на алкохола се бавеше, отивахме другаде да си допиваме.

9.Казвате ли си, че може да преустановите пиенето, когато поискате, макар и да продължавате да се напивате, дори когато най-малко желаете това?

Много от нас се шегуваха, че пият, защото сами искат това. След приобщаването ни към АА разбрахме, че веднъж започнали, ние никога няма да спрем.

  1. Случвало ли Ви се е да отсъствате от работа или учебни занятия поради пиене?

Много от нас сега си признават, че често са отсъствали с извинението, че са били болни, докато истината е била, че или са страдали от последиците на поредното си запиване или са били още пияни.

  1. Имали ли сте случаи на „бели петна“ в съзнанието, след като сте употребявали алкохол?

„Бялото петно“ се появява, когато сме пили с часове или дни, за които съзнанието ни отказва да си спомни. В АА осъзнахме, че това е сигурен белег на алкохолизма.

12.Имали ли сте някога усещането, че животът Ви би бил по-добър, ако не пиехте?

Мнозина от нас са започнали да пият, защото ни се е струвало, че пиейки, животът става по-хубав, поне за известно време. И ето ни в капана – пиехме, за да понасяме живота и живеехме заради пиенето. Бяхме вече болни и не можехме да понасяме нито себе си, нито проблемите си.

Отговорете на въпросите с ДА или НЕ

Какъв резултат получихте?

С ДА ли отговорихте на четири или повече въпроса? Ако отговорът е положителен, то вероятно вече имате проблем с алкохола. Защо Ви казваме това? Защото хиляди хора, членове на АА, твърдят това от години насам. Те са разбрали истината за себе си – и то по най-трудния начин.

Но пак повтаряме – само и единствено Вие можете да решите, дали АА е общество, подходящо за Вас. Опитайте трезво да прецените проблема си. Ако отговорът Ви е „да“, ние с радост ще Ви покажем как самите ние престанахме да пием. Само ни позвънете!

Общността на АА не Ви залъгва с обещания, че ще разреши житейските Ви проблеми. Но ще споделим с Вас, как ние се научихме да живеем без алкохол“ден за ден“. Не посягаме към „първата чаша“. Защото, ако няма първа, не може да има и десета. И когато се освободихме от оковите на алкохола, ние осъзнахме , че можем и сами да се справяме с живота си.